Najsłodszy dzień w roku – dzień czekolady
Written by Jan Szpytak on 8 kwietnia 2025
Czekolada jest jednym z najpopularniejszych rodzajów słodyczy na świecie. Nic więc dziwnego, że ma ona swój dedykowany dzień, który przypada na 12 kwietnia. Z tej okazji radio Fraszka przeprowadziło sondę, żeby dowiedzieć się o czekoladowych gustach studentów UJK.
Mijamy ją przy kasach sklepowych, w automatach z przekąskami, a nawet w dedykowanych sklepach. Czekolada jest wszechobecna w naszych życiach i dla wielu stanowi ona małe światełko w tunelu dnia codziennego. Z tego powodu owy wyrób z kakaowca ma swój dedykowany dzień 12 kwietnia. Aby to uczcić redaktorzy Radia Fraszka, w swojej sondzie zapytali studentów UJK o to, jaka jest ich ulubiona czekolada oraz czy jest ona dobrym sposobem na randkę. Wśród respondentów królowała czekolada mleczna firmy Wedel, oraz zgoda, że wspólna czekolada z drugą połówką to niezły pomysł na udaną randkę.
Odtwarzacz plików dźwiękowychCo ciekawe czekolada jest stosunkowo młodym gościem w gustach naszej części świata, a zanim zawitała do naszych domów, czekała ją długa droga.
Krótka historia czekolady
Pierwszymi smakoszami czekolady były rdzenne plemiona dzisiejszej Ameryki Łacińskiej. Majowie i Aztekowie rozcierali nasiona kakaowca do przyrządzania napojów z wodą, które przyprawiali miodem, chilli i innymi dodatkami. Nasiona kakaowca pełniły też rolę przy ofiarach i modlitwach na wielkich piramidach takich miast jak Tenochtitlán. Po dotarciu Europejczyków do Ameryki odkryto kakaowiec, ale nie wiedziano przez długi czas jak go wykorzystać. Kakao musiało poczekać na rozpowszechnienie do XVII wieku, kiedy to napój ze zmielonych ziaren kakaowca i wody zaczął zyskiwać popularność. Z kolei jubilatka dnia czekolady to wynalazek dopiero z XIX wieku, stając się kolejnym z dzieci epoki przemysłowej. W 1930 roku rozpoczęto produkcję czekolady białej, a w 2017 powstała czekolada różowa. Najnowszy przedstawiciel czekoladowej rodziny zawdzięcza swój niecodzienny wygląd i smak swojemu surowcowi – kakaowcowi rubinowemu.
Jaki jest wpływ czekolady na nasze życie?
Oprócz poprawienia humoru przez smak czekolada wzmaga też wydzielanie endorfin, potęgując przyjemność związaną z jej spożyciem. Zapewnia też uczucie sytości, a w połączeniu z zawartością kofeiny pomoże wytrzymać ciężki dzień w pracy. Przy niewielkim spożyciu, czekolada zmniejsza też ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia. Nie dla każdego wyroby czekoladowe mają dobry wpływ – dla psów, kotów i papug są one wyjątkowo niebezpieczne. Warto więc pilnować, by nasze pupile nie przyłączyły się do świętowania dnia czekolady.
/Fot: pixabay