Current track

Title

Artist

Current show

Current show

Upcoming show


,,Przy jednym stole” – konferencja UJK w Pałacu Wielkopolskich w Ostrowcu Św.

Written by on 13 czerwca 2025

Choć ostatnie tygodnie na Uniwersytecie Jana Kochanowskiego upłynęły pod znakiem licznych konferencji naukowych, to jedno z wydarzeń zasługuje na szczególną uwagę. Tym razem naukowcy, pasjonaci historii i kultury nie spotkali się w murach uczelni, lecz… przy jednym stole – dosłownie i w przenośni.

13 czerwca w zabytkowym Pałacu Wielkopolskich w Częstocicach, będącym częścią Ostrowca Świętokrzyskiego, odbyła się ogólnopolska konferencja naukowa zatytułowana „Przy jednym stole. Kulinaria w historii, kulturze i literaturze”. To niecodzienne spotkanie badaczy z różnych stron Polski zorganizowano we współpracy Wydziału Humanistycznego UJK z Muzeum Historyczno-Archeologicznym w Ostrowcu Świętokrzyskim.Wydarzenie objęły patronatem honorowym rektor Uniwersytetu, prof. dr hab. Beata Wojciechowska, oraz starosta ostrowiecki, Agnieszka Rogalińska.

Przewodniczącym Komitetu Organizacyjnego był dr Paweł Kaptur z Instytutu Literaturoznawstwa i Językoznawstwa UJK. O organizacji tej konferencji wypowiedział się tak:

Ta konferencja to początek współpracy między dwoma ważnymi instytucjami naukowymi naszego regionu, czyli UJK w Kielcach i muzeum Historyczno-Archeologicznego w Ostrowcu Świętokrzyskim. Wybraliśmy kulinaria jako temat konferencji, ponieważ w tej przestrzeni mogą spotkać się humaniści reprezentujący różne dyscypliny naukowe.

Porozmawialiśmy także z bratem dr. Pawła Kaptura, mgr. Kamilem Kapturem, który również był jednym z organizatorów jako reprezentant muzeum:

Ja szczerze mówiąc miałem pewne obawy, ponieważ z wykształcenia jestem archeologiem i nigdy nie zajmowałem się tematem kulinariów. Pomysł na to wydarzenie powstał przy rodzinnym stole. Jesteśmy już pod koniec konferencji i jestem zachwycony. Myślę, że na dzisiejszej się nie skończy.

 

Przebieg konferencji

Wydarzenie rozpoczęło się z samego rana, o 8:00 rejestracją uczestników. O 9:00 konferencja została oficjalnie otwarta. Przez cały dzień swoje wystąpienia mieli prelegenci z całej Polski, między innymi z Warszawy, Łodzi, Krakowa, Gdańska, Opola, czy Katowic.

Tematyka wystąpień była bardzo zróżnicowana, wszystko jednak oczywiście krążyło wokół kulinariów. Przykładowe tematy to: ,,Panis Militarias – żywność w armii rzymskiej i armiach średniowiecza”, ,,Barszcz na froncie: jak popularna zupa stała się symbolem walki o tożsamość narodową’’, ,,Kulinaria w służbie zdrowia: gotowanie dla chorych i rekonwalescentów w Irlandii (1910 – 1970), ,,Kuchnia, jedzenie i świętowanie w literaturze dla dzieci – wybrane aspekty’’, ,,Smak fantastyczny. Współczesne książki kucharskie ze światów wymyślonych (na wybranych przykładach), ,,Razem obiadowaliśmy weseli. O jedzeniu i piciu w Dzienniku Samuela Pepysa’’.

Konferencja zakończyła się o godzinie 18:30, przed tym jednak był oczywiście czas na dyskusję. Kulinaria to bardzo ciekawy i obszerny temat, co widać już po samych tematach wystąpień. Mamy nadzieję na więcej takich wydarzeń i na kontynuację współpracy Wydziału Humanistycznego UJK  z Muzeum Historyczno-Archeologicznym w Ostrowcu Świętokrzyskim.

/Fot: Redakcja


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Ta strona używa Akismet do redukcji spamu. Dowiedz się, w jaki sposób przetwarzane są dane Twoich komentarzy.