Europejski Dzień Śniadania – 24 kwietnia
Written by Redakcja on 24 kwietnia 2024
„Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi” zgodnie ze starym przysłowiem, śniadanie jest jednym z najważniejszych posiłków w ciągu dnia.
Mówi się, że podczas snu spowalnia metabolizm organizmu, zjedzenie śniadania ma go przyspieszyć oraz dostarczyć energii i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania. Oprócz tego spożycie porannego posiłku może polepszyć koncentrację, wpływać na poczucie sytości, a więc zapobiegać podjadaniu w ciągu dnia, czy jedzeniu zbyt dużo później, a co za tym idzie pomagać w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. Jedzenie go ma więc wpływ na zdrowie danego człowieka.
Coraz częściej pojawiają się sprzeczne ze sobą argumenty dotyczące podejścia do tego posiłku. Ludzie na całym świecie kłócą się czy naprawdę ma tyle właściwości, czy może jest to już pewnego rodzaju mit. Do dzisiaj nie ma jednoznacznych odpowiedzi na ten temat, jednak jedno jest pewne:
Każdy posiłek w ciągu dnia, mniejszy czy większy, jest ważny dla funkcjonowania organizmu, a od wielu lat na całym świecie pojawia się problem pomijania śniadania (i innych posiłków).
Europejski Dzień Śniadania obchodzony 24 kwietnia od 2012 roku ma za zadanie uświadomić jaką rolę pełni jedzenie tego posiłku w ciągu dnia. Zgodnie z jego hasłem „znajdź czas na śniadanie” nakłonić ludzi do nie pomijania go. Oraz pamiętania, że zbilansowany posiłek, pełen błonnika, białka i witamin to podstawa, o wiele lepsza opcja od szybkiej przekąski.