Current track

Title

Artist


„Tajemnice zjawisk międzyfazowych”- wykład w Instytucie Chemii

Written by on 11 grudnia 2024

Instytut Chemi Uniwersytetu Jana Kochanowskiego gościł dr hab. Konrada Terpiłowskiego, prof. Uniwersytetu  Marii Curie-Skłodowskiej w Lublinie. Chętni studenci dzięki jego prezentacji mogli dowiedzieć się więcej o związkach międzyfazowych.

Dr hab. prof. UMCS Konrad Terpiłowski to polski chemik, specjalista w dziedzinie chemii specjalistycznej i adiunkt na Wydziale Chemii Uniwersytetu Marii Curie-Skłodowskiej (UMCS) w Lublinie. Ukończył studia chemiczne na UMCS w 2003 roku, w 2010 roku obronił pracę doktorską pt. Wpływ topografii i genezy powierzchni oraz wilgotności atmosfery na histerezę kąta zwilżania i swobodną energię powierzchniową.

Wykład pt. „Tajemnice zjawisk międzyfazowych” rozpoczęła dr hab. Katarzyna Jedynak, prof. UJK. Pani profesor przedstawiła autora wykładu, następnie już sam prof. Terpiłowski przez prezentację ukazał jej  poczególne punkty. Skupił się w niej na działaniu kąta zwilżania, wyróżniania ciał stałych- hydrofilowych, słabo hydrofilowych, hydroforowych czy super hydrofobowych.

Prezentację dopełniły praktyczne filmiki, ukazujące różne zjawiska, dziejące się na powierzchniach-np. staczających się hydrofobowych kropelek z powierzchni, co pozwoliło na lepsze zrozumienie wykładu.

Oprócz tego podczas prezentacji zostały rozszerzone ważne punkty w dziedzinie zjawisk międzyfazowych, m.im. Metody pomiaru kąta zwilżania kropelki cieczy na powierzchni ciała stałego, metody pomiaru kąta zwilżania-na powierzchniach płaskich, jak; w rurkach kapilarnych czy na materiach  sproszkowanych. Prof. Terpiłowski  skupił uwagę również na czynniki wpływające na pomiar kąta zwilżania oraz na sposobach wykonania bezpośrednich pomiarów kątów zwilżania-teleskop wyposażony w okular goniometryczny i sporządzenia zdjęcia (fotogram) i zmierzenia kąta zwilżenia (aparat pomiaru kąta zwilżenia).

/fot. Redakcja


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.