RADIO FRASZKA

Current track

Title

Artist

Background

Polski Oberstdorf! Wolny, Żyła, Stoch, Kubacki w pierwszej szóstce

Napisany przez , 3 lutego 2019

Po pierwszej serii konkursu na Heini-Klopfer-Skiflugschanze nasi rodacy spisali się fantastycznie i cała czwórka ,która zakwalifikowała się do konkursu uplasowała się w pierwszej dziesiątce.

Najlepszą notę wśród polskich skoczków udało się uzyskać Jakubowi Wolnemu, który po pierwszej serii zajmuje 3 miejsce z notą 204,5 pkt. Piotr Żyła jest 4, Kamil Stoch 5, a Dawid Kubacki 7.
Liderem po pierwszej serii jest Ryoyu Kobayashi, a tuż za nim miejsce zagrzał Evgeniy Klimov.
Piąty Stoch do prowadzącego Japończyka traci jedynie 2,3 pkt.

Druga seria stała pod znakiem niekorzystnych warunków, przez które wielu skoczków znacząco spadło w klasyfikacji konkursu.
Wśród nich był m.in. Roman Koudelka czy Simon Ammann.
Największymi szczęściarzami byli m.in. Johann Andre Forfang czy weteran skoków Noriaki Kasai notując duży awans.

Pierwszy z Polaków na belce zasiadł Dawid Kubacki i po skoku na odległość 228,5m objął prowadzenie. Chwile po nim Marcus Eisenbichler oddał skok zbyt słaby by zagrozić polakowi (206,5m). Następny był Kamil Stoch. Nasz mistrz skoczył 227m i został liderem z notą 413,2pkt, a więc o 2,8pkt przed Dawidem. Nadszedł czas na Piotrka Żyłę, ten po skoku na odległość 220,5m wskoczył na 3 miejsce. Ostatni z naszych rodaków na belce usiadł Kuba Wolny. Najmłodszy z Polaków skoczył 211,5m.
Zostali Tylko Klimov i Kobayashi.
Pierwszy wskoczył na drugie miejsce po solidnym skoku(223,5m) Natomiast lider PŚ zepsuł skok i zajął ostatecznie 9miejsce.

Zatem Kamil Stoch pierwszy, Dawid Kubacki trzeci, Piotr Żyła czwarty, a Kuba Wolny szósty! Fantastyczny dzień dla polskich skoków, dający wiarę w walkę o złoty medal w drużynówce na MŚ w Seefeld.

Klasyfikacja konkursu w Oberstdorfie 03.02.2019r.

Klasyfikacja generalna uległą również zmianie. Kamil wskoczył na drugie miejsce kosztem Stefana Krafta(dziś 7). Mamy aż trzech polaków w pierwszej piątce.


Opinie czytelników

Pozostaw komentarz

Twój email nie będzie opublikowanyWymagane pola są zaznaczone *


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.


Kontynuuj czytanie